Kinderboerderijen: kinderboerderijen in Nederland

In dit artikel gaat het over de kinderboerderijen in Nederland, over de verschillen tussen een boerderij en een kinderboerderij, over de activiteiten op de kinderboerderij, over helpen op de kinderboerderij, over maatschappelijk belang van de kinderboerderij en nog meer.

Kinderboerderijen: kinderboerderijen in Nederland

Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) bestaat sinds 2012.

De vijf verschillen tussen een boerderij en een kinderboerderij

Tussen de boerderijen en de kinderboerderijen zijn vijf grote verschillen:

 1. De diersoorten
 2. Het aantal dieren
 3. Geld
 4. De beste dieren
 5. In het midden

De diersoorten: Op een boerderij worden vaak allen maar koeien en varkens gehouden, hoewel op een kinderboerderij een paar koeien of een paar ponies worden gehouden, en kuddes geiten en schapen, en een 10 kippen ongeveer.

Het aantal dieren: Op de boerderijen wonen 3 of 4 verschillende soorten dieren, maar van elk diersoort 25, hoewel op de kinderboerderij 8 of 9 verschillende soorten dieren waarvan er van elk soort 10 zijn. Zo kom je toch ongeveer op het zelfde aantal dieren.

Het geld: Op de boerderij verkoopt de boer de productie die hij van zijn dieren wint en verkoopt die, zo komt hij aan zijn geld, waarvan hij moet leven. Op de kinderboerderij is het echter veel anders, daar houden ze de dieren om ze aan het publiek te laten zien, en niet voor het geld.Op de kinderboerderij kom je ook te weten hoe een dier er uit ziet, dit is een grote probleem voor de kinderen van deze tijd, want ze zitten achter de computer en maken gebruik van een tab, telefoon, Waardoor ze verslaaft raken en nooit meer in de natuur willen komen. Op de kinderboerderij van het geld wat er binnen komt kopen ze andere dieren
of voor de kinderboerderij om uit te breiden.

De beste dieren: Op de boerderijen houden de boeren alleen de allerbeste kippen en koeien, omdat die meer producten op brengen, en een boer kan van producten geld maken. Op de kinderboerderijen hoeden ze ook graag goede dieren ,maar de beste zijn niet nodig omdat het niet om de producten gaat die ze van de dieren winnen, maar ze willen de kinderen van tegenwoordige tijd wakker maken.

In het midden: De boerderijen liggen meestal ver van een dorp of stad gelegen, integendeel daar van ligt de kinderboerderij in het dorp of in de stad. Op de boerderij is niet iedereen op elk tijdstip welkom, hoewel ze op de kinderboerderijen hebben dat er op verschillende tijdstippen meer en meer mensen komen.

De activiteiten op een kinderboerderij

Op elke kinderboerderij zijn natuurlijk andere dingen te doen, maar zeker is dat er op veel kinderboerderijen meerdere activiteiten op u zitten te wachten. Op sommige kinderboerderijen kun je helpen met het verzorgen van de dieren, en knutselen. Op andere kinderboerderijen kun je leren voor hulpboer te worden, en er zijn bijvoorbeeld feesten.

In de lente is het leuk om naar de kinderboerderij te gaan, omdat het zeer leuk is om naar de rondlopende kuikentjes, lammetjes, biggetjes, kalfjes. Het is leuk als je ziet hoe een lammetje, biggetje kalfje of kuikentje in leven wordt gebracht door de moeder. je kunt ook dieren aaien op sommige kinderboerderijen. Feesten op de kinderboerderij: Lentefeest, Pasen (dan kun je eieren zoeken), Nationale Kinderboerderijen weekend wordt ook gevierd.

In de zomer is het leuk om naar de kinderboerderij te gaan, omdat je in de vakantie misschien een mogelijkheid krijgt om op de kinderboerderij te helpen. Feesten op de kinderboerderij: Oogstfeesten.

In de herfst is het leuk om naar de kinderboerderij te gaan, omdat het kouder wordt en dan kun je op sommige kinderboerderijen knutselen. 4 oktober is er ook nog een leuke dag, want dan worden de dieren in de zon gezet.

In de winter is het leuk om naar de kinderboerderij te gaan, omdat dan sinterklaas een bezoek brengt op sommige kinderboerderijen. op de kinderboerderijen is ook kerst een leuke dag.

verjaardagen kun je ook op een kinderboerderij vieren, en daar worden leuke dingen zoals knutselen, pannenkoekjes bakken, ponyrijden, spelletjes gedaan. op elke kinderboerderij zijn er natuurlijk andere dingen te doen, dus laat je ouders vooraf informeren of als het ook een verassing voor de ouders is kun je ook zelf informeren, ook je broers kunnen helpen om dingen te weten te komen over de kinderboerderij.

Helpen op de kinderboerderij

Op veel kinderboerderijen kun je helpen met Met het verzorgen van de dieren, de geiten borstelen, de schapen voeren of de paarden stal uitmesten. soms kun je ook hulpboer worden.

Maatschappelijk belang van de kinderboerderij

De tegenwoordige kinderen komen niet buiten, maar zitten voor een computer, tab, laptop, mobiele telefoon en kennen daardoor de dieren niet.
De kinderen en de oudere mensen ook moeten in de vrije tijd meer tussen de dieren zijn en de dieren leren kennen, scholen moeten mede zorgen dat de kinderen af en toe op een boerderij of kinderboerderij komen. De scholen kunnen dit doen door boerderijen en kinderboerderijen te bezoeken als schoolreis.

Wat is een kinderboerderij

Een boerderij die openbaar toegankelijk voor publiek is noemen we een kinderboerderij. Op een boerderij zie je van 1 diersoort veel dieren en op een kinderboerderij maar weinig, hier tegenover staat dat er op een kinderboerderij meer verschillende diersoorten leven. De meest gehouden dieren zijn paarden, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen, ander pluimvee, konijnen, cavia’s en kleine knaagdieren. Special voor kinderen zijn er kinderboerderijen, maar ook voor volwassenen  toegestaan. Kinderboerderijen hebben zowel een educatieve als recreatieve functie.

In een middelgrote, grote stad en in een metropool vindt je kinderboerderijen, deze bestaan soms van de jaren 50 al. Het doel van kinderboerderijen is dat ze volwassen mensen en vooral kinderen in contact kunnen blijven houden met de boerderij dieren. Ook bestaan de kinderboerderijen voor ons te leren waar ons voedsel vandaan komt. de kinderboerderijen zijn meestal eigendom van de gemeente, stichting, vereniging of zorginstelling.

Maatschappelijke relevantie
 • Duizenden kinderen van de basisschool krijgen per jaar les op de locaties over het dier, de natuur, voedselproductie agrarische beroepen, milieu, duurzaamheid. Dit door te doen, kijken, luisteren, zien, ruiken, voelen en te proeven. Ze beleven het zelf!.
 • duizenden mensen met een verstandelijke beperking zijn op kinderboerderijen op therapeutische basis actief met dagbestedingen. Dat aantal groeit.
 • duizenden leerlingen van agrarische en groene scholen vinden op kinderboerderijen hun vakgerichte stages. Ook maatschappelijke stages worden uitgevoerd op de kinderboerderij.
 • duizenden vrijwilligers zijn op kinderboerderijen actief.
 • zeker 2.000 professionals werken in loondienst op kinderboerderijen als educatiemedewerker, dierverzorger, begeleider in de zorg, als beheerder of in het management;
 • in totaal ontvangen de naar circa 500 Nederlandse kinderboerderijen en dierenweides bijna 30 miljoen bezoeken op jaarbasis. Jong en oud: de sociale en culturele integratie vindt ontegenzeggelijk plaats. De kinderboerderij heeft daarmee een enorm belangrijke wijkfunctie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *