De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet

In dit artikel gaat het over de Hongaarse taal en het alfabet, over regels die zeggen hoe je de woorden in lettergrepen moet delen.

De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet

De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet is heel moeilijk om te leren, maar als je het in je hoofd heb dan moet je het alleen nog blijven zeggen in je eigen en dan vergeet je het nooit. De Hongaarse taal is één van de moeilijkste talen in heel de wereld. De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet. De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet

Hier het Hongaarse alfabet met GROTE letters:

A Á B C Cs D Dz Dzs E É F G Gy H I Í J K L Ly M N Ny O Ó Ö Õ P Q R S Sz T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs

Hier het Hongaarse alfabet met KLEINE letters :

a á b c cs d dz dzs e é f g gy h i í j k l ly m n ny o ó ö õ p q r s sz t ty u ú ü ű v w x y z zs. Let op de cs, dz, dzs, gy, ly, ny, sz, ty, zs als je deze met grote letters schrijft De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabetLettergrepen: Hier ga ik je eerst tien Hongaarse worden leren. Als je Hongaars wil leren dan moet je verder kijken op de artikels die ik na maart 2012 ga plaatsen. Hier eerst de regels daarna de woorden en dan doe ik het voor.

Regel 1

Het woord bestaat uit zoveel lettergrepen als uit klinkers.

Regel 2

Tussen twee klinkers één medeklinker dan gaat de medeklinker naar de volgende lettergreep.

Regel 3

Tussen twee klinkers twee medeklinkers dan gaat er één medeklinker naar de volgende lettergreep.

Regel 4

Tussen twee klinkers drie medeklinkers dan gaat er één naar de volgend lettergreep.

Regel 5

De lange twee letter woorden moet je door de helft doen, als dat nodig is Lange twee letter is ccs dit is cs + cs

Regel 6

 

De samengevoegde woorden moet je op de lijn scheiden waar je ze hebt samengevoegd. Hier de tien woorden Woorden voor regel 2: Üveg, három,kilenc, kilencven en óra. Woorden voor regel 3: kettõ en hatvan. Woorden voor regel 4: kilencven en nyolcvan. Woorden voor regel 5: pettyes. Woorden voor regel 6: szemüveg. De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet

Wat betekenen deze woorden en hoe moet je ze scheiden

Üveg = glas = ü – veg. Három = drie = há – rom. Kilenc = negen = ki – lenc. Óra = klok = ó – ra. Kettõ = twee = ket – tõ. Hatvan = zestig = hat – van. kilencven = negentig = ki – lenc – ven. nyolcvan = tachtig = nyolc – van. Pettyes = gevlekt = pety – tyes. Szemüveg = brill = szem – ü – veg.

Andere alfabetten

Een alfabet is een groep letters of symbolen om de klanken van een taal op te schrijven. Het woord alfabet komt van de twee eerste Griekse letters alfa en béta. De 26 letters van ons alfabet zijn voortgekomen uit het romeinse alfabet van 2500 jaar oud. Andere nog tegenwoordige alfabetten zijn het Griekse, het Rusische of Cyrillische, het Hebreeuwse en het Arabische alfabet. De meeste alfabetten kennen lettertekens voor klinkers (zachte klanken zoals de a en de e) en medeklinkers (harde klanken zoals de t en de s). De Arabische en Hebreeuwse alfabetten kennen echter alleen tekens voor medeklinkers. Klinkers worden in die talen aangegeven door punten en komma’s boven en onder de medeklinkers. De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet De Hongaarse taal en het Hongaarse alfabet, een moeilijke taal en een moeilijk alfabet.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *